Har du mageproblemer til tross for at du spiser sunt? Kanskje opplever du sure oppstøt etter måltider og føler at det tar lang tid før maten blir fordøyd? Da kan det være til hjelp med ekstra fordøyelsesenzymer. Disse blir spesielt effektive hvis du samtidig styrker tarmfloraen din.
Hva er enzymer?
Enzymer er en type proteiner som fungerer som kroppens «tennplugger»: de setter i gang, eller katalyserer, ulike reaksjoner. For at enzymene skal aktiveres, må visse forhold ligge til rette, som riktig temperatur og pH-verdi. I tillegg trengs det ulike «medhjelpere», for eksempel vitaminer og mineraler, for at enzymene skal fungere.
Hva er fordøyelsesenzymer?
Fordøyelsesenzymer er proteiner som regulerer de kjemiske reaksjonene kroppen bruker for å bryte ned maten vi spiser. Enzymene omdanner maten til næringsstoffer som er små nok til å passere tarmveggen og bli absorbert i blodet, for deretter å transporteres til kroppens celler.
Fordøyelsesenzymer produseres og frigjøres flere steder i kroppen, blant annet i spyttkjertlene, leveren, magesekken og tynntarmen. Den største produsenten er bukspyttkjertelen. Når maten passerer fra magesekken til tynntarmen, frigjør bukspyttkjertelen store mengder av disse tre typene fordøyelsesenzymer:
-
Lipase (bryter ned fett)
-
Amylase (bryter ned karbohydrater)
-
Protease (bryter ned proteiner)
Fordøyelsesenzymer finnes også i mat, forutsatt at den ikke er raffinert eller oppvarmet til over cirka 40 grader. Det er derfor lurt å inkludere rå grønnsaker og frukt i kostholdet. Dette avlaster bukspyttkjertelen og hele fordøyelsessystemet. Å tygge maten godt hjelper også, siden enzymet amylase frigjøres i spyttet når du tygger.
Mangel på fordøyelsesenzymer
Kroppens evne til å produsere fordøyelsesenzymer avtar med alderen. Stress, arv, magevirus og andre faktorer kan også forstyrre produksjonen. En vestlig diett som ofte er rik på raffinert og enzymfattig mat bidrar til å svekke fordøyelsen. Dessuten inneholder denne typen mat mye sukker, som legger ekstra press på bukspyttkjertelen, siden dens hovedoppgave er å produsere insulin for å regulere blodsukkeret. Ved konstant høyt glukoseinntak må bukspyttkjertelen prioritere insulinproduksjon fremfor fordøyelsesenzymer.
Genetiske faktorer kan også spille en rolle. Et vanlig eksempel er mangel på enzymet laktase, som bryter ned laktose (melkesukker) i tynntarmen. Uten tilstrekkelig laktase blir melkeprodukter dårlig fordøyd, og bakterier i tykktarmen omdanner melkesukkeret til gasser som kan føre til oppblåsthet og diaré.
Andre årsaker til redusert produksjon av fordøyelsesenzymer kan være matintoleranser, allergier og gjentatt bruk av antiinflammatoriske medisiner og antibiotika. Dette kan resultere i lekk tarm og IBS, som ofte kjennetegnes av diaré, magesmerter, gass, oppblåsthet og kvalme.
Tilskudd av fordøyelsesenzymer
Fordøyelsesenzymer kan tas som kosttilskudd for å styrke fordøyelsen. Disse kan produseres fra ulike kilder som frukt, grønnsaker, gjær, sopp og dyr (bukspyttkjertelekstrakt).
Det finnes både rene tilskudd med én eller få enzymer og blandinger som inneholder flere typer enzymer som bryter ned både protein, fett og karbohydrater. For de fleste er en slik bredspektret blanding det beste, da det gir en mer omfattende effekt.
Dr. Mercolas Full Spectrum Enzymes er et omfattende, plantebasert enzymtilskudd som bidrar til maksimal næringsopptak og bedre fordøyelse. Enzymene er i samme form som de som finnes i maten, men med mye høyere styrke.
Forskning
En studie publisert i *Frontline Gastroenterology* viste at personer med sensitiv tarm (IBS), som ofte får diaré etter måltider, fikk bedring ved å ta enzymet lipase før maten. En annen studie fra 2017 publisert i *European Review for Medical and Pharmacological Sciences* testet et kombinasjonsprodukt med fordøyelsesenzymer og løselige kostfibre. Deltakerne opplevde betydelig reduksjon i mageplager som smerter, gass og oppblåsthet.
Forskere som har analysert forskning fra de siste 60 årene konkluderer med at fordøyelsesenzymer ofte hjelper mot IBS-lignende plager. Tilskudd av fordøyelsesenzymer kombinert med probiotika kan også bidra til å lindre mageproblemer.
Er enzymer trygge?
Tilskudd av fordøyelsesenzymer er helt trygge når de tas i henhold til anbefalingene. Noen studier antyder at bromelain, et enzym fra ananas som bryter ned proteiner, kan redusere blodets koaguleringsevne. Derfor bør personer som tar blodfortynnende medisiner være forsiktige med bromelain.
Behandling av dårlig fordøyelse og IBS
Dr. Mark Hyman, ekspert på fordøyelsesplager, anbefaler følgende tiltak ved IBS:
- Gjør en matintoleransetest (IgG-antistoffer mot mat) eller kutt ut vanlige allergener som meieriprodukter, gluten, egg, mais, soya, peanøtter, alkohol og sukker i noen uker. Gjeninnfør dem én etter én for å se om de gir symptomer. Hvis de gjør det, må de unngås.
- Test for overvekst av skadelige bakterier i tynntarmen med en såkalt pusteprøve for SIBO. Ved overvekst kan spesifikke produkter anbefales. Ta kontakt med vår kundeservice for vårt mage-tarm-protokoll.
- Styrk fordøyelsen med gode tarmbakterier. Bruk et produkt som Full Spectrum Enzymes kombinert med høykvalitets probiotika to til tre ganger daglig til måltid i minst tre måneder. Ta også S. boulardii to ganger daglig i to måneder for å normalisere tarmfunksjonen ytterligere.
- Bruk fordøyelsesenzymer ved måltider for å hjelpe fordøyelsen mens tarmen heler. Kosttilskudd som styrker tarmslimhinnen, som fiskeolje, sink, A-vitamin og glutamin, kan også være til hjelp. Saltsyretilskudd kan støtte magesekkens produksjon hvis den er redusert.
- Et spesialtilskudd som styrker tarmslimhinnen og motvirker lekk tarm, heter GI Response.
Husk også å spise og drikke i ro og mak, tygge maten godt og unngå å spise sent på kvelden. En lengre nattfaste gir fordøyelsen tid til å hvile og komme seg. Ved alvorligere plager anbefales det å kontakte vår kundeservice for veiledning.
Kilder og vitenskapelige referanser
Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, Dupuy P. *Digestion.* 1991;50(3-4):202-11.
Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. *Frontline Gastroenterology.* 2011 Jan;2(1):48-56. Epub 2010 Nov 3.
Spagnuolo R, Cosco C, Mancina RM, Ruggiero G, Garieri P, Cosco V, Doldo P. *European Review for Medical and Pharmacological Sciences.* 2017 Jun;21(2 Suppl):102-107.
Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. *Journal of Digestive Diseases.* 2018 Aug 13.
Ichim TE, Kesari S, Shafer K. *Oncotarget.* 2018 Jul 20;9(56):30919-30935.