AKKURAT NÅ — 25% rabatt på multivitaminer, kreatin og 3-pakning treningsbånd!

Urinveisinfeksjon (UVI), antibiotika, helse og egenpleie

Lesetid: 3-4 min
Urinveisinfeksjon (UVI), antibiotika, helse og egenpleie

Kontakt vår kundetjeneste på [email protected] for å motta kostnadsfrie kostråd, samt andre typer egenpleie og helseprotokoller for ulike typer helseplager, ​​inkludert urinveisinfeksjon.

Urinveisinfeksjon er et vanlig problem som rammer omtrent 50 prosent av alle kvinner en eller annen gang i løpet av livet. Ettersom kvinner har kortere urinrør enn menn rammes nettopp kvinner oftere enn menn. Heldigvis er det mye man kan gjøre gjennom forebyggende egenpleie. 

Bør jeg ta antibiotika mot urinveisinfeksjon 

Urinveisinfeksjon er et vanlig problem som rammer omtrent 50 prosent av alle kvinner en eller annen gang i løpet av livet. Siden kvinner har kortere urinrør enn menn rammes nettopp kvinner oftere enn menn. Det finnes flere ulike bakterielle infeksjoner i urinveiene som alle havner innen begrepet urinveisinfeksjon, men alvorlighetsgraden varierer fra liten og ukomplisert urinveisinfeksjon, med infeksjon i urinblæren hos en ellers frisk kvinne som ikke har andre problemer med urinveiene, til mer kompliserte, langvarige og tilbakevendende problemer som påvirker nyrene. Menn som rammes av urinveisinfeksjoner får nesten alltid en komplisert infeksjon, ettersom prostata ofte er involvert. Urinveiene inkluderer urinrør, urinblære, urinleder og nyrer. 

Escherichia coli (E. coli) 

Et klart flertall av alle urinveisinfeksjoner, både hos dyr og mennesker, skyldes bakterien Escherichia coli (E. coli), men ikke den samme typen E. coli som gir mage- og tarmproblemer. E. coli finnes naturlig i tarmen, men skal i liten grad være tilstede i urinrøret. Nummer to blant bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjon er Staphylococcus saprophyticus. Bakterier som finnes i tarmen kan nå urinrøret, hvilket kan forårsake urinveisinfeksjon. Dersom bakterier beveger seg fra tarmen til skjeden,og får mulighet til å formere seg og kolonisere mikrofloraen, risikerer man å utvikle urinveisinfeksjon. Antall bakterier, hvor sterke disse er, strukturelle faktorer vedrørende urinveiene samt statusen til hver enkelt persons immunsystem er parametere som bestemmer hvor alvorlig urinveisinfeksjonen blir. 

Antibiotika og urinveisinfeksjoner 

Vi fikk høre om en kvinne som fortalte at hun hadde hatt en kronisk urinveisinfeksjon siden 2004 og gått på 15 antibiotikakurer over en periode på 12 måneder. Ved alvorlig urinveisinfeksjon som rammer nyrene kreves antibiotika, men ved milde urinveisinfeksjoner er gjentatt inntak av antibiotika problematisk. Dette skyldes at det kan føre til alvorlig ubalanse i tarmfloraen, hvilket igjen kan føre til mange andre alvorlige problemer, inkludert svekket immunforsvar. Dette igjen kan føre til at man aldri helt blir kvitt selve urinveisinfeksjonen. Dessuten kan antibiotika påvirke skjedefloraen på en negativ måte. Et kronisk inntak av antibiotika er ingen god strategi for å bli kvitt urinveisinfeksjon. For i tillegg til nevnte negative konsekvenser vil et kronisk inntak øke antibiotikaresistensen hos bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjoner. Det hele blir en ond sirkel. 

Det finnes mennesker som til enhver tid kan kjenne på en form for urinveisinfeksjon i større eller mindre grad. Rekker av kroniske urinveisinfeksjoner kan være et tydelig tegn på at noe er galt med kroppens evne til å ta vare på og nøytralisere bakterielle infeksjoner. Urinveisinfeksjon kan være utrolig vanskelig, og det er forståelig at man som rammet kan tenke seg å benytte seg av legemidler for å bli kvitt infeksjonen. Likevel kan det lønne seg å tenke både kortsiktig og langsiktig når det kommer til dette. I skolemedisinen behandles urinveisinfeksjon vanligvis med antibiotika. Problemet med antibiotika er som nevnt økt risiko for antibiotikaresistens og en fare for ubalanse i tarm- og skjedefloraen, som igjen kan føre til mange problemer; blant annet vekst av sopp og gjentatte urinveisinfeksjoner. Dersom disse bakteriene når nyrene, kan de forårsake nyrebekkenbetennelse som ikke er bra; tilstanden kan bli livstruende hvis disse bakteriene når blodet. I slike tilfeller er antibiotika selvfølgelig på sin plass og strengt tatt nødvendig. 

Tips for å bli kvitt urinveisinfeksjon 

Hva kan man gjøre for å bli kvitt urinveisinfeksjon på en naturlig måte, uten å forstyrre tarmfloraen og kanskje fremfor alt uten å risikere gjentatte tilfeller av nettopp urinveisinfeksjon? 

  1. Du skal alltid tisse ved behov, altså ikke hold deg lenge. 
  2. Drikk rikelig med vann i løpet av dagen. 
  3. Ikke bruk antibiotika som første utvei, ettersom du risikerer å slå ut gode bakterier, som igjen kan føre til påfølgende soppinfeksjoner i underlivet og vanskelige ubalanser i floraen både i tarmene og vagina. Ved mer plagsom urinveisinfeksjon må du ta kontakt med lege, og våre tips erstatter ikke konvensjonell sykepleie. 
  4. Ikke drikk tranebærjuice, siden den altfor ofte inneholder tilsatt sukker, noe som kan forverre én av grunnårsakene til at urinveisinfeksjonen oppstår – nedsatt immunforsvar. Dessuten forekommer den aktive ingrediensen i tranebærjuice normalt ikke i tilstrekkelig rikelig mengde i vanlig tranebærjuice, så selv om du drikker helt usøtet tranebærjuice er det ikke sannsynlig at du blir kvitt en pågående urinveisinfeksjon. 
  5. Stopp umiddelbart med å innta sukker, brus, godteri, bakverk og hvete i alle former (selv spelt, bulgur, couscous, pasta og brød). Stopp også å spise rug, korn, bønner (selv ufermenterte soyabønner, soyamelk og tofu), fastfood, mais, kunstige søtningsmidler og rawfood-bakverk som inneholder agave. Dette kan utgjøre stor forskjell på sikt. 
  6. Start hver morgen med et stort glass vann, som du tilsetter saften fra en halv økologisk sitron og en liten klype havsalt. 
  7. Kosttilskudd 
    1. Det viktigste tilskuddet å ta er D-Mannose. Det er den aktive ingrediensen i tranebærjuice (også i blant annet bær, fersken og epler). D-Mannose bidrar til å kurere omtrent 90 prosent av alle urinveisinfeksjoner i løpet av én til to dager ifølge Dr. Mercola, med mindre E. coli er utgangspunkt i urinveisinfeksjonen. D-Mannose er et monosakkarid som ikke gir de samme problemene med leveren som fruktose kan bidra til. Det er dessuten 10–50 ganger mer kraftfullt i behandlingen mot urinveisinfeksjoner sammenliknet med tranebær. Kroppen tar opp D-Mannose langt langsommere enn glukose og svært små mengder forbrennes slik at effekten på blodsukkeret er liten. Hoveddelen av D-Mannose filtreres i nyrene og går gjennom urinveiene via urinblæren ut fra kroppen. D-Mannose bidrar til en sunn flora i urinveiene og E. coli har vanskeligere for å feste seg. Celleveggene til E. coli har små vedheng som kalles fimbria og disse gjør at E. Coli-bakterien kan feste seg til celleveggene i blæren. Vedhenget er bygget opp av en sammensetning av aminosyrer og sukkerarter, som vil si et glykoprotein som gjør dem klebrige. Dette fører til at bakteriene dessverre ikke kan skylles spesielt enkelt ut av kroppen. D-Mannose binder seg til fimbria slik at nettopp disse bakteriene kan skilles ut. D-Mannose påvirker ikke de gunstige bakteriene for urinveiene, hvilket er en forutsetning for god helse når det kommer til urinveiene og blæren. Dr. Joseph Mercola skriver at rotter som fikk sine urinrør utsatt for E. coli og deretter D-Mannose hadde et betydelig lavere nivå av E. coli-bakterier i urinen sammenliknet med rotter som ikke fikk D-Mannose. Han skriver videre at E. coli-smittede rotter som ble utsatt for en D-Mannose-liknende substans viste en reduksjon på hele 90 prosent av bakterier festet til urinveiene. Vi anbefaler to kapsler per dag, som kan tas med eller uten mat. I alvorlige tilfeller kan man doble dosen i én til to dager. 
    2. Øk inntaket av probiotika av høyeste kvalitet og som inneholder mange typer. Flora Plus+ er den beste probiotikaen vi har vært borti. 
    3. Ta også multivitamin av god whole food-kvalitet som eksempelvis One Daily. 
    4. Ta en tablett med C-vitamin av denne typen til frokost. C-vitamin bidrar til blant annet å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. 
    5. Olivenbladekstrakt har vist seg å motvirke flere skadelige bakterier i prøverørsstudier, som blant annet E. coli. Ta én kapsel etter hvert måltid, totalt tre kapsler per dag til tre ulike tider. 

Urinveisinfeksjon avhenger av flere faktorer, og som med de fleste helseproblemer må du håndtere flere av disse faktorene samtidig. Rådene ovenfor med primært Dr. Mercolas D-Mannose kan likevel være til god hjelp på veien mot å bli kvitt urinveisinfeksjon én gang for alle. 

Merk at blærekatarr er en betennelse i blæren og det trenger ikke å skyldes bakterier. Hvis du har feber, smerter i korsryggen eller magen, kan det skyldes bekkenbetennelse, hvilket innebærer at bakteriene har vandret opp til nyrene. Ved mistanke om bekkenbetennelse må du kontakt lege umiddelbart. Hvis du har bekkenbetennelse, vil du få utskrevet antibiotika og den skal du ta. Ta også probiotika seks timer etter eller før tidspunktet du har tatt antibiotika i dette tilfellet, men det er uansett best å passe på at en urinveisinfeksjon aldri går så langt. 

Egenpleieprotokoll 

Våre egenpleieprotokoller skal ikke brukes for å stille en diagnose, behandle eller kurere sykdommer. Egenpleieprotokollen vår er råd og tips for egenpleie som ikke erstatter konvensjonell sykepleie. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for variert kosthold. Det er viktig med en mangesidig og balansert kost og en sunn livsstil. 

Forfatter


Greatlife.no

Greatlife.no Greatlife.no ble startet med bakgrunn i en misnøye med de kosttilskudd som fantes på markedet. Vi savnet og ønsket å kunne tilby produkter som vi selv kunne tenke oss å bruke, og som var så trygge at vi kunne gi dem til våre barn samt anbefale dem til være nære og kjære.

 

Forfatter