Hudtest med jod
Noen ganger anbefales det å teste jodstatusen ved å gni inn en dråpe jod på huden. Hvis man fortsatt har et jodmerke etter 24 timer, betyr det at man ikke har jodmangel. Vi anser denne typen test for å være svært upålitelig, og det er ikke noe vi anbefaler. Det er vanskelig å standardisere en slik test: hudtemperatur, fuktighet, mengde, hvor hardt man gnir, osv., vil påvirke resultatet. Avhengig av luftfuktigheten på stedet vil merket forsvinne i ulikt tempo.
88 % av all jod forsvinner
I 1932 testet forskere jod og kom frem til at når jod påføres huden, fordamper 50 % ut i luften innen 2 timer og mellom 75–80 % innen 24 timer. Totalt forsvinner 88 % ut i luften innen 3 dager. De resterende 12 % absorberes i huden, og bare 1–4 % av det som påføres huden, når blodbanen i løpet av noen timer. Den resterende mengden når blodbanen sakte.
Iosoljod, som er vannløselig, vil forsvinne svært raskt fra huden. Jod kan selvsagt påføres transdermalt ved å gni det inn i huden, men det gir ingen klar indikasjon på om det foreligger mangel eller ikke, og som nevnt vil ikke all jod du påfører bli absorbert.
Hvis du vil lære mer fakta om jod, finner du det i guiden her.
Forfatter
Vitenskapelige referanser og kilder
Vis referanserNyiri,W., Jannitti,M.. About the fate of free iodine upon application to the unbroken animal skin. J Pharmacol Exp Ther 45:85-107, 1932.
Biskind,M.S. Penetration through tissue of iodine in different solvents. Proc Soc Exp Biol Med 30:35-37, 1932.