Hår og pigment
Håret består av to deler: roten og hårstrået (den delen av håret som er synlig). Roten sitter i en hårsekk i huden. Den inneholder proteinceller som vokser og danner hårstrået. Fargen på håret bestemmes av to typer melanin: eumelanin (som gir svart og brun farge) og pheomelanin (som gir rød og gul farge). Kombinasjonen og mengden av disse to typene melanin avgjør den eksakte hårfargen. Når vi blir eldre, begynner produksjonen av melanin i hårsekkene å avta. Dette fører til at nye hårstrå har mindre pigment og fremstår som mer gjennomsiktige – en farge vi ofte oppfatter som grå, sølv eller hvit. Denne prosessen kan begynne i ulik alder og i forskjellig tempo, noe som er grunnen til at noen blir grå tidlig, mens andre ikke gjør det. Dette avhenger av både genetiske faktorer og miljøfaktorer (som stress og kosthold).
Ungt, grått hår & redusert bentetthet
Tidlig gråning av håret er imidlertid forbundet med flere hormonelle forstyrrelser, vitiligo (autoimmun sykdom med tap av pigmentering i hud og hår) og aldringsprosessen. Forskning viser at personer med tidlig gråning har 4,4 ganger høyere risiko for å ha osteopeni, altså lav bentetthet. Det finnes flere vitaminer og mineraler som bidrar til å opprettholde normal benmasse:
- D-vitamin
- Kalsium
- K-vitamin
- Magnesium
- Mangan
- Protein
- Sink
- C-vitamin (C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse, som er viktig for benmassens normale funksjon.)
Osteopeni er en klassifisering av en persons bentetthet som indikerer at man ligger i et område mellom osteoporose (T-score < -2,5) og normal bentetthet (T-score -1 eller høyere).
Forfatter
Vitenskapelige referanser og kilder
Vis referanserRosen CJ, Holick MF, Millard PS. Premature graying of hair is a risk marker for osteopenia. J Clin Endocrinol Metab. 1994 Sep;79(3):854-7.
Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims