Pollenallergi, også kjent som høysnue eller allergisk rhinitt, kan være svært ubehagelig og føre til alt fra milde til alvorlige symptomer som røde, kløende øyne, rennende nese, tett nese, nysing og alvorlig tretthet, samt astmasymptomer. Pollen fra bjørk, gress og burot er de vanligste allergenene. Pollenallergi er vanlig og rammer rundt 30 % av alle nordmenn. Pollensesongen deles vanligvis inn i tre sesonger:
- Vår – tresesongen når løvtrær blomstrer
- Sommer – gresspollen
- Sen sommer/høst – burot
Hva skjer i kroppen ved pollenallergi?
Pollen, også kjent som frøstøv, er den hannlige delen av blomster eller bartrær som er involvert i deres befruktning. Hos en person med pollenallergi binder proteiner i pollenet seg til antistoffer i kroppen, som fører til at celler frigjør histamin, prostaglandiner og flere andre stoffer i overskudd. Dette fører til en allergisk reaksjon fordi immunsystemet overreagerer på pollenet.
Vanlige råd ved pollenallergi
Det finnes noen vanlige tips for å håndtere pollenallergi som de fleste kjenner til, men som er verdt å nevne.
- Ha et rent, støvfritt og pollenfritt soverom.
- Bytt sengetøy ofte, og sitt aldri i sengen med klær du har brukt utendørs.
- Hvis du har vært ute, skift klær, ta en dusj, og skyll pollen ut av håret.
- Ikke oppbevar klær som er brukt utendørs sammen med rene klær eller på soverommet.
- Luft sent på kvelden når pollennivået er lavt.
- Få pollenfilter til vinduene slik at du kan lufte.
- Skyll nesen for å fjerne pollen.
- Støvsug og vask med fuktig klut ofte.
- Tren, da det reduserer betennelsesmolekylet interleukin-4 i nesen.
I tillegg til tipsene ovenfor finnes det noen viktige kosttilskudd som forskning viser kan lindre symptomer på pollenallergi.
Ta probiotika mot pollenallergi
Forskning viser at probiotiske kosttilskudd reduserer allergiske symptomer både i nesen og andre deler av kroppen forårsaket av pollenallergi. Kortvarig inntak av bakteriestammen Lactobacillus paracasei kan blant annet motvirke tett nese og redusere ulike betennelsesmolekyler fra pollen. Lactobacillus paracasei finnes i vår Flora Plus+ probiotika.
Dose: 20–40 milliarder CFU/dag tatt sammen med mat.
Ta vitamin C og quercetin mot pollenallergi
Forskning viser at oksidativt stress spiller en rolle i patofysiologien til pollenallergi. En placebokontrollert studie som varte i 1,5 år, viste at personer som tok 1 gram vitamin C per dag, hadde betydelig færre pollenallergisymptomer sammenlignet med de som tok placebo. Flavonoidet quercetin har også effekt på pollenallergi. Anbefalingen er å ta vitamin C sammen med quercetin.
Dose vitamin C: 400–1200 mg/dag fordelt på 1–3 ulike tidspunkt.
Dose quercetin: 250–750 mg/dag fordelt på 1–3 ulike tidspunkt.
Ta vitamin D mot pollenallergi
Vitamin D bidrar til et normalt immunsystem, men fungerer også som en såkalt modulator ved pollenallergi. Personer med vitamin D-mangel, som ikke er uvanlig i Norge, har mildere pollenallergisymptomer etter å ha tatt vitamin D-tilskudd i tre måneder. Forskere har også funnet at jo lavere nivåer av vitamin D en gruppe pasienter har, desto høyere andel har allergisk rhinitt.
Dose vitamin D: 70–80 IE per kilo kroppsvekt per dag fra alle kilder. Normalt anbefales 4000–5000 IE per dag i vintermånedene.
Ta mineralene kalsium, sink, magnesium og kobber mot pollenallergi
Forskning viser at mangel på sink forverrer allergiske reaksjoner i luftveiene. Kobber er nødvendig for å danne enzymet DAO, som bryter ned histamin. Ved kobbermangel kan du oppleve overdrevne histaminreaksjoner. Mangel på magnesium og kalsium kan også føre til overdrevne histaminreaksjoner.
Dose magnesium: 300 mg/dag
Dose kalsium: 500 mg/dag
Dose sink: 22,5 mg/dag
Dose kobber: 2 mg/dag
Kosthold og søvn ved pollenallergi
Godt kosthold og søvn er avgjørende for å lindre alle helseplager. Følg våre protokoller for et sunt kosthold og tips for optimal søvn. Send oss en e-post på [email protected] for å få disse tipsene og rådene gratis.
Anekdotiske bevis
Vi har kunder som opplever redusert pollenallergi når de tar MSM. Her er hva Jenny skrev til oss:
“MSM er min nye favoritt! Jeg er så glad for at jeg prøvde det til tross for kritiske røster fra venner som opplevde kraftige avgiftningssymptomer. Jeg startet sakte, akkurat som dere anbefalte. Jeg tar bare én kapsel om dagen, og min bjørkepollenallergi er praktisk talt borte. Jeg nyser bare en gang i blant, men ellers er den helt fraværende.”
Pollenallergi og kryssreaksjoner
Kryssreaksjoner, eller reaksjoner på mat som inneholder lignende proteiner som de du er allergisk mot, er ikke uvanlig.
Bjørkepollen og kryssreaksjoner
Aprikoser, kirsebær, karri, hasselnøtter, jordbær, peanøtter, kiwi, mandler, gulrøtter, muskat, nektariner, valnøtter, pærer, fersken, persille, plommer, poteter, selleri, soyabønner og epler
Gresspollen og kryssreaksjoner
Havre, peanøtter, kiwi, løk, mais, melon, rug, ris, soyabønner, tomater, hvetemel og erter
Burotpollen og kryssreaksjoner
Fennikel, koriander, gulrøtter, persille, selleri og sennep.