Problemer med skjoldbruskkjertelen?

Problemer med skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen eller glandula thyreoidea som den heter på latin, er en hormonproduserende kjertel på halsen, like under strupehodet. Skjoldbruskhormoner påvirker flere viktige funksjoner i kroppen som metabolisme, kroppsvarmeproduksjon og kalsiummetabolisme. Hvis skjoldbruskkjertelen produserer for lite hormoner, oppstår en tilstand som kalles hypotyreose, og hvis den produserer for mye hormoner, oppstår hypertyreose. 

Uten en velfungerende skjoldbruskkjertel er det en utfordring å føle seg bra. Skjoldbruskkjertelen styrer all energiproduksjon i kroppen, og det er lett å forstå hvor viktig det er for at den skal fungere optimalt. Målet er å få skjoldbruskkjertelen til å fungere optimalt igjen. Å gi skjoldbruskkjertelen hjelp på riktig vei med riktig kosthold, god ernæring og stressreduksjon er første skritt mot en bedre og mer fungerende skjoldbruskkjertel med høyere livskvalitet som et resultat. 

Følgende råd gjelder ved problemer med skjoldbruskkjertelen: 

  • Ta selen, zink, kobber, mangan og L-tyrosin 

  • Ta jod påvist jodmangel 

  • Sjekk at Du har tilstrekkelige nivåer av C-vitamin og vitamin B6 

  • Unngå soyaprodukter 

  • Sørg for at binyrene fungerer bra 

  • Bearbeid stress 

  • Vær flink med kostholdet og minimer raffinerte karbohydrater 

  • Spesielt ved hypertyreoidisme kan det være fordelaktig med omega-3, da den reduserer inflammasjoner i kroppen 

  • Innta urten ashwagandha 

Bivirkninger ved hypertyreose

Når skjoldbruskkjertelen produserer for mye skjoldbruskhormoner, vil kroppens stoffskifte gå på høygir. Hypertyreoidisme, tyreotoksikose, giftstruma eller Basedows sjukdom (Graves sjukdom) er alle tilstander ved overproduksjon av skjoldbruskkjertelhormoner. Basedows sykdom er en autoimmun sykdom der antistoffene som finnes i blodet i stedet for å hemme skjoldbruskkjertelfunksjonen stimulerer den, noe som fører til en overproduksjon av skjoldbruskhormoner. Mennesker som lider av en form for hypertyreose er ofte slitne, men har vanskeligheter med å slappe av. Rastløshet, nervøsitet, svette selv om det er kaldt, hjertebank og skjelving er ikke uvanlig. Konstant sult og undervekt til tross for høyt matinntak er også symptomer på hypertyreose. Personer som lider av hypertyreose kan også ha løsere avføring, høyt blodtrykk, følelse av rusk i øynene og overfølsomhet for lys og vind. 

Problemer med hypotyreose 

Det er ulike nivåer av for lav produksjonen av skjoldbruskhormon: primær og sekundær. Enten du har primær, sekundær eller bare en litt nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen, kan problemene være mange og vanskelige. Noen av problemene forbundet med hypotyreose inkluderer utmattelse, frysing, hukommelsesproblemer, forstoppelse, økt behov for søvn, redusert metabolisme, hårtap, tørt hår, skjøre negler, muskelkramper, søvnforstyrrelser, overvekt (noen ganger til og med undervektig), lite svette, symptomer som depresjon og selvmordstanker kan også forekomme ved når skjoldbruskkjertelen ikke fungerer optimalt. Dessverre er symptomene mer eller mindre diffuse, og det er ikke alltid slik at blodprøver gir riktig svar på om du har problemer med skjoldbruskkjertelen eller ikke. Dessverre, for mange mennesker, blir hypotyreose uoppdaget. Imidlertid lyver aldri symptomer. For å forstå hva som kan gjøres for å forbedre skjoldbruskkjertelen, må du, litt forenklet, forstå hvordan den fungerer først. 

Hvordan skjoldbruskkjertelen fungerer 

Hypothalamus i hjernen mottar informasjon om nivåene av skjoldbruskhormoner i blodet og sender, avhengig av det, mye eller lite av et hormon kalt TRH til hypofysen i hjernen. Hypofysen produserer på sin side et hormon som kalles TSH (skjoldbruskstimulerende hormon) som blir sendt til skjoldbruskkjertelen og signaliserer å produsere prohormonet tyroksin (T4) og det aktive skjoldbruskkjertelhormonet trijodtyronin (T3). Det meste av T4 blir deretter konvertert i leveren til T3. Nyrene, musklene og hjernen kan også konvertere T4 til T3. Skjoldbruskkjertelhormonet T3 blir deretter transportert inn i cellen der det forteller i hvilken takt cellens metabolisme skal være for å etablere en grunnleggende metabolsk hastighet i kroppen. Siden celler når de produserer energi samtidig produserer varme, vil en underproduksjon av skjoldbruskhormon produsere lavere energiproduksjon og dermed redusere varmeproduksjon. Dette er grunnen til at du blir frossen i hypotyreose. Når nivåene av T3 og T4 i blodet er lave, sies hypothalamus i hjernen via en såkalt negativ tilbakemelding å påvirke hypofysen, slik at den produserer mer TSH for å få skjoldbruskkjertelen til å produsere flere skjoldbruskhormoner. Det motsatte er også sant, det vil si ved høye nivåer av T3 og T4 i blodet signaliserer hypothalamus til hypofysen for å redusere produksjonen av TSH og derved redusere produksjonen av skjoldbruskhormoner. Skjoldbruskkjertelhormonnivået varierer ikke veldig mye på daglig basis, men snarere på en ukentlig basis, noe som kan være grunnen til å føle skjoldbruskkjertelhormonrelatert tretthet ved sesongmessige forandringer fordi skjoldbruskkjertelen ikke takler temperaturendringene. 

Årsak – konvensjonell medisin 

Klassisk hypotyreose er preget av forhøyet TSH mens den har for lave nivåer av T4 og T3. TSH er forhøyet mens hypofysen prøver å få skjoldbruskkjertelen til å produsere flere skjoldbruskhormoner. Den vanligste årsaken til å produsere for lite av skjoldbruskkjertelhormonene skyldes ifølge konvensjonell medisin en autoimmun sykdom som forårsaker antistoffer som ødelegger vevet i skjoldbruskkjertelen, noe som betyr at T4 ikke produseres til riktig hastighet. Andre årsaker kan være jodmangel eller hypofysesykdom og dermed problemer med TSH. Temperaturendringer påvirker også skjoldbruskkjertelen som må tilpasse hormonproduksjonen i forskjellige grader, som dog vanligvis justeres i løpet av noen få uker. 

Årsak – komplementær medisin 

Ifølge komplementær medisin kan hypotyreose skyldes ernæringsmangel (se nedenfor). Stort inntak av produkter som inneholder isoflavonoider som soya, har også en negativ innvirkning på skjoldbruskkjertelen. Overbruk av ikke-tilberedte matvarer som inneholder såkalte goitrogener som forhindrer jodopptak, kan påvirke skjoldbruskkjertelen negativt: rosenkål, brokkoli, majones, kålkaniner, reddiker, blomkål, kassava, hirse, kål og grønnkål (vær oppmerksom på at disse matvarene kan unngås, og kassava er nyttige, men i tilfelle av skjoldbruskkjertelproblemer, kan de forverre tilstanden hvis de konsumeres i store mengder og da i ukokt tilstand). Røyking påvirker skjoldbruskkjertelen negativt – spesielt skjoldbruskkjertelsykdommen Basedows sykdom. En årsak til at røyking har en negativ effekt på skjoldbruskkjertelen, er at cyanid som inneholder sigarettrøyk blir omdannet til tiocyanat som svekker skjoldbruskkjertelens funksjon ved å forhindre absorpsjon av jod og produksjon av skjoldbruskkjertelhormon. Det er flere stoffer i sigaretter som påvirker skjoldbruskkjertelen negativt, ved at de forhindrer T3-binding til reseptorer på cellene. 

Å stille diagnose 

Hypotyreose-diagnose i konvensjonell helsehjelp er nesten alltid basert på en blodprøve som måler T4, T3 og TSH i blodet. Hvis TSH og T4, T3 viser normale verdier, anses ikke pasienten å ha hypotyreose uansett antall tilstedeværende symptomer. Imidlertid kan blodprøver være et relativt sløvt våpen i diagnoser relatert til skjoldbruskkjertelen. Urinprøve anses å være en mer fordelaktig skjoldbruskkjertel-test, fordi det kan hjelpe å oppdage subklinisk hypotyreose som blodprøver ikke påviser. 

Medisinering 

I Sverige er hormonmedisinen Levaxin foreskrevet for å behandle hypotyreose. Hvis du lider av jodmangel, kan situasjonen forverres fordi Levaxin øker behovet for jod og dermed reduserer tilførselen av jod til kroppens vev. Hvis du tar Levaxin, bør du først sjekke jodstatusen din. Hvis du har jodmangel, er det stor risiko for at symptomene ikke vil forbedre seg ved behandling med Levaxin; symptomene kan til og med bli verre. Dette gjelder uansett om det er hypotyreose fra en autoimmun sykdom eller hypotyreose på grunn av andre årsaker. 

Skjoldbruskkjertel og ernæringsfysiologi

Fra et ernæringsfysiologisk perspektiv kan hypotyreose også skyldes følgende: Hvis skjoldbruskkjertelen mangler næringsstoffene som trengs for å produsere T4, og at det mangler visse næringsstoffer som cellene trenger for å utføre instruksjonene gitt av T3, kan dette forårsake de samme symptomene som om du hadde hatt for lite T3. Dessverre kan ikke disse forholdene sees via en blodprøve av skjoldbruskhormon, enten det er en blodprøve eller en urintest. En person med hypotyreose (inkludert en person på medisiner) kan forbedre skjoldbruskkjertelfunksjonen sin ved å tilveiebringe næringsstoffene som forbedrer produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon, forbedrer konvertering av T4 til T3, og forbedrer cellers evne til å bruke skjoldbruskhormon. Følgende næringsstoffer er viktige for optimal funksjon av skjoldbruskkjertelen: Selen, sink og kobber er nødvendig for at leveren skal konvertere T4 til T3. Skjoldbruskkjertelen er også det organet i kroppen som har den høyeste konsentrasjonen av selen. Mangan er nødvendig for å lette antioksidantenzymene i skjoldbruskkjertelen og leveren, slik at begge organene fungerer optimalt. L-Tyrosine er en aminosyre som konverterer dopamin til noradrenalin ved bruk av vitamin B6 og C-vitamin. Noradrenalin er en nevrotransmitter i det sympatiske nervesystemet som stimulerer hypothalamus og hypofysen til å aktivere produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon i skjoldbruskkjertelen via hormonene TRH og TSH. Jod er nødvendig for å lage T4. B-vitaminene kan forbedre cellens respons på T3-instruksjoner. Uten alle de nevnte næringsstoffene får skjoldbruskkjertelen en mye mindre gunstig arbeidssituasjon. Det er også urter som har gunstig effekt på skjoldbruskkjertelen. Urten Commiphora Mukul har i dyreforsøk vist seg å stimulere skjoldbruskhormon gjennom sin direkte effekt på skjoldbruskkjertelen, men også ved å øke leverens antioksidantstatus. En annen urt, som heter Ashwagandha, har en gunstig effekt på skjoldbruskkjertelen gjennom sin antioksidantfunksjon i leveren. Som nevnt over blir T4 omdannet til T3 i leveren; At leveren fungerer bra, er derfor ekstremt viktig for en god skjoldbruskkjertel-status. 

Negativt stress påvirker skjoldbruskkjertelen 

Negativt stress er, som de fleste vet, ikke bra for kroppens forskjellige funksjoner generelt, men stress er ekstremt dårlig for skjoldbruskkjertelen. Enzymet som brukes til å konvertere T4 til T3 blir hemmet av kortisol som produseres i stressituasjoner. Kortisol er et viktig hormon produsert av binyrene for å håndtere stressende situasjoner. Når stresset blir kronisk og kroppen produserer for mye kortisol for lenge, påvirkes imidlertid skjoldbruskkjertelen veldig negativt. Binyre-status og skjoldbrusk status er sterkt assosiert, noe som kan gjøre behandlingssituasjonen vanskeligere. I verste fall gir ikke medisiner med skjoldbruskkjertelhormon noen resultater, eller forverre de aktuelle symptomene dersom binyrene ikke fungerer som de skal. Det kan hende du må teste både binyrene og skjoldbruskkjertelen og behandle begge på samme tid. Stressreduksjon og stressmestring er en viktig ingrediens for å håndtere skjoldbruskkjertel-lidelser, men også for å ivareta binyrens funksjon. Les artikkel om binyrene her. 

Avsluttende ord

Hver dag står du overfor flere valg som enten kan forbedre eller svekke helsen din. Start i dag og husk at helse ikke er noe som plutselig overrasker deg; det er frukten av bevisste valg som tas hver dag, ett steg av gangen.

Forfatter