Finn julegaver til dine nærmeste med opptil 15% rabatt!

Alt om B12-vitamin

Lesetid: 2-3 min
Alt om B12-vitamin

Hva er vitamin B12?

Vitamin B12, også kjent som kobalamin, er et vannløselig vitamin som er avgjørende for kroppens normale funksjon og velvære. Det spiller en sentral rolle i produksjonen av røde blodceller, celledeling, nervesystemets funksjon og omsetningen av homocystein, en aminosyre som kan være skadelig i høye nivåer. Mangel på B12 kan føre til anemi, nevrologiske problemer og forhøyede homocysteinnivåer, som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Vitamin B12 i matvarer

Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske produkter, som:

  • Kjøtt, som storfekjøtt, svinekjøtt og lam
  • Fjærfe, som kylling og kalkun
  • Fisk og sjømat, som laks, tunfisk og reker
  • <limeieriprodukter, som="" melk,="" yoghurt="" og="" ost<="" li="">
  • Egg
  • </limeieriprodukter,>

For vegetarianere og veganere kan det være utfordrende å få i seg tilstrekkelig B12 gjennom kosten.

Kan man få i seg for mye B12-vitamin (overdose)?

Nei, det er ingenting som tyder på at man kan få i seg for mye B12-vitamin. Vitamin B12 er vannløselig, noe som betyr at eventuelt overskudd utskilles gjennom urinen. Dette innebærer også at risikoen for overdose er lav. Det er ingen kjente skadelige effekter av å konsumere for mye B12, men det er alltid best å følge anbefalte doser for kosttilskudd for å unngå eventuelle bivirkninger.

UL-verdien (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) er en term som brukes i ernæringsvitenskap for å angi den høyeste daglige mengden av et næringsstoff som kan konsumeres uten å risikere negative helseeffekter. UL-verdien fastsettes av ekspertpaneler som vurderer tilgjengelig vitenskapelig forskning om næringsstoffer og deres potensielle risikoer. De tar hensyn til alle kjente kilder for næringsstoffet, inkludert kosthold, kosttilskudd og, i noen tilfeller, berikede matvarer. Det er ikke registrert noen UL-verdi for vitamin B12 (kobalamin). Negative helseeffekter er usannsynlige, selv ved høyt inntak.

Hvor mye B12 trenger man?

Anbefalt daglig inntak (RDI) for vitamin B12 varierer avhengig av alder, kjønn, livsstil og helsetilstand. For voksne er RDI:

  • Menn og kvinner: 2,4 µg
  • Gravide og ammende kvinner har et litt høyere behov for B12, med en RDI på henholdsvis 2,6 µg og 2,8 µg.

Opptaket av vitamin B12 i tarmen er ekstremt lavt, noe som er grunnen til at kosttilskudd med vitamin B12 ofte har veldig høye doser. 

Kilder & Referanser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12

Ryan-Harshman M, Aldoori W. Can Fam Physician. 2008 PMCID: PMC2294088.

Forfatter