Åtte former for E-vitamin, ikke bare alfa-tokoferol
E-vitamin er et fettløselig vitamin. Det er en sannhet med modifikasjoner, da E-vitamin egentlig er en samlebetegnelse for åtte fettløselige forbindelser som virker i synergi med hverandre og som aldri forekommer isolert i naturen. Et godt E-vitamintilskudd skal aldri være isolert, men inneholde alle åtte former:
- d-alfa-tokoferol
- d-beta-tokoferol
- d-gamma-tokoferol
- d-delta-tokoferol
- d-alfa-tokotrienol
- d-beta-tokotrienol
- d-gamma-tokotrienol
- d-delta-tokotrienol
De aller fleste E-vitamintilskudd inneholder dessverre kun alfa-tokoferol. Noen inneholder alle fire tokoferoler, men bare et fåtall på markedet inneholder både de fire tokoferolene og de fire tokotrienolene.
Hvorfor er det viktig å ikke bare ta alfa-, beta-, gamma- og delta-tokoferol?
-
En publisert studie av Mangialasche F. og medarbeidere i tidsskriftet *JAMA Neurology* har funnet en negativ sammenheng mellom E-vitamininntak og risikoen for kognitiv svikt. Resultatene viser at et høyere inntak av E-vitamin er assosiert med redusert risiko for kognitiv svikt. Interessant nok indikerer studien at det er tokotrienolene, ikke tokoferolene, i E-vitaminfamilien som er mest beskyttende mot kognitiv nedgang.
-
Ny forskning peker på at en synergistisk antioksidantvirkning oppnås ved kombinasjonen av astaxantin og tokotrienoler, noe som ikke oppnås ved å kombinere astaxantin med kun alfa-tokoferol, ifølge en studie av Zhang Z. og medarbeidere i tidsskriftet *Antioxidants*. Denne observasjonen understreker potensialet ved spesifikke antioksidantkombinasjoner for å beskytte mot oksidativt stress.
-
En nylig publisert studie av Pham H. og medarbeidere i tidsskriftet *Molecular Nutrition & Food Research* viser at både tokoferoler og tokotrienoler fra E-vitamin, spesielt de som finnes i riskli, har en positiv effekt på aktiveringen av mikroglia-celler. Mikroglia-celler fungerer som "renholdsarbeidere" i sentralnervesystemet.
-
Videre forskning av Khanna S. og medarbeidere i tidsskriftet *Journal of Neurochemistry* har vist at α-tokotrienol, i motsetning til α-tokoferol, har en beskyttende effekt mot glutamatinduserte skader på hjerneceller. Dette plasserer α-tokotrienol i front som den mest effektive formen av E-vitamin for å beskytte hjerneceller.
-
Forskning av Sen CK. og medarbeidere, publisert i tidsskriftet *Nutrition*, har vist at mangel på E-vitamin i kostholdet under graviditet kan føre til betydelig lavere E-vitamin-nivåer i fosterets hjerne etter bare to uker, uten å påvirke E-vitamin-nivåene i morens hjerne. Studien indikerer også at tokotrienoler tas opp bedre i fosterets hjerne enn i hjernen til voksne, noe som understreker viktigheten av tilstrekkelig inntak av alle former for E-vitamin, inkludert tokotrienoler, under graviditet.
-
En annen studie av Khor HT. og medarbeidere i tidsskriftet *Atherosclerosis* demonstrerte at tilskudd med gamma-tokotrienol kan redusere lipidperoksidering i plasma og blodårer, samt øke den totale antioksidantstatusen, inkludert SOD-aktivitet (superoksiddismutase er en kroppens egen antioksidant).
-
Til slutt viser forskning av Serbinova E. og medarbeidere i tidsskriftet *Free Radical Biology & Medicine* at alfa-tokotrienol har en høyere antioksidativ effekt enn alfa-tokoferol, noe som understreker verdien av tokotrienoler for E-vitaminets samlede antioksidative egenskaper.
Funksjonsmedisinere uttaler seg om E-vitamin
Apotekeren og funksjonsmedisineren Suzy Cohen skriver følgende om E-vitamin:
"Vitamin E er fantastisk. Som et fettløselig næringsstoff gir det næring til fettvev, spesielt i hjertet, bukspyttkjertelen, leveren og hjernen. Hjernen din elsker E-vitamin ... E-vitamin er som Supermann for hjernen din, men hvis du tar en lavkvalitetsform av E-vitamin, er det som kryptonitt! Dessverre finnes det mange dårlige produkter på markedet med unødvendige fyllstoffer, bindemidler, farger og hjelpestoffer. Det er også viktig hvilke isomerer E-vitaminet ditt inneholder. Ser du 'dl-alfa-tokoferol' på etiketten? Sannsynligvis gjør du det, siden dette er hva 99 % av E-vitamintilskuddene inneholder. Alle syntetiske former av vitamin E er merket med dl-prefikset. Jeg ville ikke tatt dette, selv om jeg fikk betalt. Den største overraskelsen er at nesten alle E-vitamintilskudd kun inneholder én av de åtte isomerene. Det eneste som er verre enn å ta bare én av disse isomerene (vanligvis alfa-tokoferol), er å ta et lavkvalitets E-vitamin. Hvis du bare tar én isomer, som ofte finnes i billige former for E-vitamin, skaper du en ubalanse mot de andre isomerene. Jo mer alfa-tokoferol du tar, jo mer utarmet blir du på beta-, delta- og gamma-tokoferoler (og alle fire tokotrienoler)."
Suzy Cohens tekst er fritt oversatt og forkortet for å passe artikkelen.
Forfatter
Vitenskapelige referanser og kilder
Vis referanserMangialasche F. et al. JAMA Neurology. 2016 May;73(5): 539-45.
Zhang Z. et al. Antioxidants. 2021 Aug 4;10(8):1225.
Pham H. et al. Mol Nutr Food Res. 2019 Jan;63(2):1800806.
Khanna S. et al. J Neurochem. 2003 Jan;86(1):211-20.
Sen CK. et al. Nutrition. 2000 Oct;16(10):894-8.
Khor HT. et al. Atherosclerosis. 1991 Aug;90(2-3):227-35.
Xia W et al. J Nutr Biochem. 2016 May;31:1-9.
Kamezaki C et al. J Clin Biochem Nutr. 2016 Sep;59(2):100-106.
Bhatia HS et al. J Neuroinflammation. 2016 Jun 14;13(1):148.
Ziaei S et al. BJOG. 2005 Apr;112(4):466-9.
Cheng K et al. Asian-Australas J Anim Sci. 2016 May;29(5):681-8.
Roy S et al. FEBS Lett. 2002 Oct 23;530(1-3):17-23.
Koba K et al. Biosci Biotechnol Biochem. 1992 Sep;56(9):1420-3.
Newaz MA et al. Clin Exp Hypertens. 1999 Nov;21(8):1297-313.
http://suzycohen.com/articles/vitamin_e_gamma_mixed/